Mini tartaletky - maslové košíčky s krémom a ovocím

Mini tartaletky - maslové košíčky s krémom a ovocím

Na úvod chcem poznamenať, že varím a pečiem len pre našu rodinu, pre bežný deň, k sviatkom alebo len tak pre potešenie. A teda ma ospravedlňte, ak by niečo nebolo podľa kuchárskych alebo cukrárskych postupov, ale rada sa doučím 😉 .

_0. úvod

K Veľkej noci sme mali chuť na niečo nové. Urobila som si prieskum internetu s receptami na tartaletky (maslové košíčky s krémom, ozdobené ovocím) a viac menej sa recepty podobali v surovinách a ich gramážach. Nakoniec som si vybrala nasledujúci recept a upravila som si ho podľa vlastných predstáv.

Podotýkam ešte, že sme “otestovali” recept kuchyne Lidla (neuvádzam to ako reklamu, ale ako zdroj receptu) a zo spomínaného zdroja sme použili len cesto. Aj to sme ešte upravili a košíčky sme plnili našim doma obľúbeným a osvedčeným krémom. No a teraz sa s podelím o moje chybičky – na čo si dať pozor a nápady – čo nám pečenie uľahčilo. Tak poďme na to.

Zdroj receptu /zachovávame autorské práva 😉 / :

https://kuchynalidla.sk/product/kakaove-tartaletky-s-visnami

Cesto

  • 250 g  hladkej múky
  • 100 g  práškového cukru
  • štipka soli
  • 140 g  zmäknutého masla
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice kakaa

(Značky jednotlivých ingrediencií a ich produktov nie sú podstatné, preto ich neuvádzam tak, ako boli uvedené v pôvodnom recepte. Myslím, že každý má svoje osvedčené produkty.)

1. úprava – Košíčky sme chceli vanilkové a tak sme kakao nepridávali do cesta. 

2. úprava – Nakoľko bolo uvádzané, že jedna dávka cesta vystačí na 5 porcií (možno aj 7), tak sme pracovali s dvojitou dávkou.

Tuhé _1. cestosuroviny, ako sú múka, cukor, soľ, sme zmiešali. Pridali sme vajíčko a zmäknuté maslo. Tuhé cesto sme zabalili do potravinárskej fólie a podľa pôvodného návodu sme ho na približne hodinku vložili do chladničky odstáť.

.

3. úprava – Tartaletky sme chystali ako pohostenie pre polievačov, no a keďže máme skúsenosť, že zväčša sú obľúbené “jednohubky”, tak sme tento zákusok neurobili v obvyklej veľkosti (ako cca dlaň), ale ako mini koláčiky. Z toho vyplynula aj ďalšia výhoda – kúskov bolo viac a ušlo sa každému (cca 20 ks).

Cesto po vybratí z chladničky som rozvaľkala medzi dvomi potravinárskymi fóliami, vďaka čomu sa cesto nelepilo a krásne sa vykrajovali.

4. úprava Z bodu č. 3 vyplynulo zároveň, že mini tartaletky som robila v silikónových formičkách určených na muffiny. Z toho plynuli ďalšie výhody:
a) týchto formičiek mám doma dostatok a tak kým sa jedna várka piekla, druhý plech som si mohla chystať,
b) upečené cesto sa  zo silikónových formičiek veľmi dobre vyberá,
c) štruktúra vrúbkovaného vzhľadu košíčkov ostala zachovaná tak ako u klasických tartaletiek.

_2. vykrajovanie (2)

Muffinové formičky som si priložila “dolu hlavou” na cesto a našla si vykrajovačku približne o 0,5 cm väčšiu, aby vykrojené cesto pokrylo dno a boky muffinových formičiek. Tu by som možno odporučila aj viac, pretože cesto na bokoch sa trošku spečie a bude nižšie ako pri vystielaní formičky. Samozrejme cesto je treba dobre povtláčať na dno a boky.

Taktiež cesto sme podľa odporúčaní vyvaľkali na 0,5 cm. Ak však budeme nabudúce opäť robiť mini verziu, tak na takýto menší priestor postačí možno aj tenšie cesto.

_3. cesto do košíčkov

_4. popichať vidličkou

Cesto pečením jemne naberie na obsahu. Preto sa dno popichá vidličkou, aby natoľko nerástlo.

P_5. ryžaodľa pokynov pôvodného receptu sme ho tiež zaťažili kúskami papieru na pečenie, do ktorého sme vsypali ryžu. Po vybratí z rúry sa mi však dno nezdalo úplne akoby prepečené, hoc zvyšok košíčku chytal zlatistú farbu. A to sme ich piekli na predpísaných 180 °C aj viac ako 12 minút (približne 15-16 minút, ale tak každý pozná svoju trúbu najlepšie).

.

_5.b ryžový plechTaktiež sa mi nepáčilo, že papier na pečenie vytvoril isté zárezy do cesta počas pečenia, ktoré sa síce čiastočne prekryli krémom, ale my sme už ďalší plech piekli bez záťaže ryžou, len s vidličkou popichaným dnom. Cesto na dne trošku podrástlo, ale pre nás to bol ešte vyhovujúci a prijateľný výsledok. Jednou z ďalších možností je cesto po 12 minútach skontrolovať, vybrať vložené záťaže a dopiecť bez.

_6. upečené

 

Plnka

5. úprava – Na plnenie košíčkov sme použili pre nás obľúbenú plnku.

Plnku tvorí:

  • smotanová nátierka (alebo mascarpone) 
  • šľahačková smotana 33%
  • vanilkový cukor a cukor podľa chuti

My doma namiesto mascarpone používame smotanovú nátierku spolu so šľahačkovou smotanou. Pre tento krát sme použili 2 smotanové nátierky s 1,5 balenia šľahačky, ale takmer polovica krému nám vystala a išla do ovocných pohárov. Takže po jednom balení by mohlo stačiť. Cukru pridajte podľa chuti (ja som na vyššie uvedení pomer ingrediencií použila 1/2 balenia vanilkového cukru a 1-2 lyžice cukru, ale najlepšie je postupne pridávať a zariadiť sa podľa vlastnej chuti).

Zdobenie

Na vrch sme už len naukladali polovice čerstvých jahôd. 

_7.a košíčky  _7.b mini tartelky

 

_7.c Mini tartaletkyNa záver ďakujem mojim kuchtíkom za pomoc a už len treba dávať pozor na malých šibalov, ktorí chodia kradnúť jahôdky z hotových koláčikov 😀 😉 .

Dobrú chuť! 🙂

 

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *