Darček pre novonarodené bábätko, na krst, "do kúta"

Darček pre novonarodené bábätko, na krst, "do kúta"

Používal sa aj u Vás výraz “do kúta”? Vyjadrovalo sa ním, že príbuzní a priatelia prinesú dar pre novonarodené bábätko k nemu domov.

Niekto necháva priestor mamičke a celej rodine prežiť s bábätkom prvé mesiace v intimite a len v úzkom kruhu rodiny, a tak prinášajú dar až po 2-3 mesiacoch. Niektorí rodičia si však na tomto časovom odstupe nepotrpia a radi prijmú návštevu i v týchto prvých týždňoch. Je teda dobré, keď sa vopred dohodnete (častokrát to totiž aj závisí od bábätka – ako zvláda návštevy a väčší počet neznámych ľudí).

Pre praktické duše…

Určite každú mamičku poteší roztomilé oblečenie alebo praktické body, pyžamko, či dupačky. Určite však radšej nekupujte vo veľkosti 50, pretože v tejto veľkosti sa niektoré detičky už narodia a do 2-3 týždňov z nich aj vyrastú (výnimku tvoria predčasniatka, ktoré sa rodia s menšími rozmermi). Lepšou voľbou bude veľkosť č. 56 (ak sa bábo nenarodilo už s 54 cm) a ešte lepšou č. 62, ktorú nosí okolo 3. mesiaca (zároveň si však rozmyslite aké ročné obdobie o tie tri mesiace bude – na jeseň sa krátky rukáv už nehodí). S takýmito veľkosťami nič nepokazíte. Každého totižto zamrzí, keď tie pekné vecičky si stihnú detičky obliecť sotva jeden krát.

Ak uvažujete nad kúpou poukážky do obchodu na nákup detské oblečenia, tak pouvažujte, či majú aj internetovú predajňu. Predsa len s takým pár týždňovým bábätkom sa do obchodov moc často nedostanete (tiež závisí, či žijú v meste alebo na dedine).

Aj kozmetika a drogéria prídu vhod

Ak si neviete rady s výberom oblečenia alebo sa obávate, že už ho majú i tak dosť po starších súrodencoch, tak nikdy nie je na zahodenie balík jednorázových plienok. (Tu pozor, či náhodou nepoužívajú látkové plienky. – Niektoré mamičky sa totižto vracajú k tejto forme plienkovania.) Mnoho mamičiek prijme najradšej práve takýto praktický darček.

Pre kreatívnych je tu možnosť vytvoriť z plienok plienkovú tortu. Návody na internete nie je ťažké nájsť (a dokonca nielen na jednorázové, ale aj tie látkové). Pre tých menej zručných je dobrou správou, že na internete nie je núdza ani na ponuky hotových plienkových toriet.

Zlým nápadom nie je ani nákup drogérie – vlhčené utierky, prací prášok, detskú kozmetiku (ako napríklad šampón, tekuté mydlo) určené pre jemnú detskú pokožku. Určite poteší aj peňaženku čerstvých rodičov. Pre novopečených rodičov sa zíde aj manikúra pre najmenších.

Ak by sa jednalo o krst – môžte sa ponúknuť, že upečiete tortu alebo zákusok (je fajn ak sa však dohodnete vopred, aby nemali sami niečo objednané a nebolo zbytočne veľa sladkého.. keby však predsa – mraznička to istí 😉 ) .

A čo tak kúpiť pre prvé príkrmy sadu na papanie (tanierik, lyžičky a pod.)?

K deťom patria hračky … či nie?

Hoc sa vám bábika môže zdať rozkošná k príležitosti narodenia dievčatka, bude stáť na poličke a čakať na využitie približne do prvého roka. Preto bude asi lepšie, keď si túto kúpu odložíte k už spomínaným prvým narodeninám.

(Pre výber darčeka pre jednoročné oslávenkyne kliknite sem. Pre malých oslávencov kliknite sem.)

Keď sa už rozhodnete pre hračky – vhodnejšie sú jednoduché hryzatká, hrkálky, ale aj edukačné a rozvíjajúce prvú detskú motoriku. Trh je plný interaktívnych hračiek, ktoré rozvíjajú zručnosti dieťaťa. Vyhľadávané sú aj drevené, klasické (drevený koník), kačičky a hračky do kúpeľa. (Tip: Všimnite si, či otvor zo spodnej strany týchto hračiek je uzatvorený. Zostatková voda v nich sa môže začať usádzať až plesnivieť, hoc sa ju akokoľvek snažíte vysušiť.) Niektoré detičky majú radi takisto závesné hrajúce kolotoče nad postieľku (existujú aj do auta nad detskú sedačku). Už 4 mesačné bábätká zaujíma všetko okolo seba a veľmi ich vie zaujať jednoduchá detská kreslená knižka.

Pre zachytenie krásnych spomienok

Originálnou voľbou je podarovať poukážku na novorodenecké alebo rodinné fotenie. (Poteší to aj starších súrodencov – nech sa na nich nezabúda pri fotení).

Ak aj nepodarujete samotné fotenie – môžete podarovať tématický album na fotky, knižky “môj prvý rok” na zapisovanie prvých krokov, slov a zážitkov.

Moderné sú tiež novorodenecké tabuľky s menom, dátumom narodenia, váhou, dĺžkou.. prípadne i s fotkou. Alebo obdobné vankúšiky s všitým dátumom narodenia alebo krstu.

Hmoty na otlačky poslúžia pre odliatie malých drobných detských ručičiek alebo nožičiek, ktoré potom ostanú rodičom na pamiatku tohto pekného obdobia.

Ak chcete niečo osobné pre dieťatko, tak vhodnou voľbou môžu byť personalizované hračky, ale i drevené hryzatká, držiaky na cumlík a mojkáčikovia s menom.

Pre šikovné rúčky

Aj pre túto skupinu obdarovaných je “in” hand made – teda ručná práca. Háčkované alebo štrikované zvieratká a bábiky, deky do kočíkov, či postieľok. Ďalej môžete buď kúpiť alebo vytvoriť krabičku na spomienky (náramok a kartička s menom z pôrodnice, malé prvé rozkošné ponožky, cumlík atď.). I spomínané personalizované predmety je možné vyrobiť doma. Látkové vyšívané písmená skladajúce meno nad postieľku, moderné sú aj látkové organizátori na plienky do tašky (a vlhčených utierok, cumlíka, či krémiku) a koniec neporiadku v taške.

Veľký “boom” zažívajú aj praktické mantinely, ktoré slúžia k väčšej ochrane proti buchnutiu bábätka o postieľku a zároveň príjemne skrášlia detskú postieľku. Možností je veľa. Či už kúpiť alebo vyrobiť (napríklad i vo forme pletených “vrkočov”).

P.S.: slintáčikov (trojuholníkové podbradníčky) nikdy nie je dosť. A síce je ich dostatok v detských obchodoch s oblečením a za rozumné ceny, ale určite by nebol problém pre šikovné ručičky vyrobiť originálne kúsky, čo potešia.

Malý pomocníci s väčšou investíciou

Väčšou investíciou je vibrujúce kresielko, kde je bábätko polohované do polo-ľahu, keď už nie je vo vankúšiku. Je nápomocné napríklad v kuchyni, keď mamičky varia a súčasne môžu mať pri sebe bábätko v čase, keď bdie a všetko ho zaujíma. Časom je často krát využívané na usadenie pri jedení prvých príkrmov (nakoľko ešte nemôžu sedieť v jedálenských detských stoličkách).
Pre polohu v ľahu sú vhodné závesné kolísky, ktoré sú moderným variantom látkových hojdačiek využívaných kedysi v našich domácnostiach. Variantov je však viac. Skúste však pozrieť na povalu klasické kolísky (najmä v prípade starých a prastarých rodičov) a zrekonštruujte starú kolísku – je nielen citovo vzácnym dedičstvom ale aj krásnym retro kúskom.

Monitor dychu je dnes už neodmysliteľným pomocníkom rodičov. Povinnou jazdou je síce skôr pre predčasne narodených, ale nevedia si ju vynachváliť ani mnohí rodičia detí narodených v termíne, ktorí vďaka nej môžu s pokojom vstávať. Predchádza syndrómu náhleho úmrtia bábätka neustálym sledovaním dychu dieťaťa.

Baby monitor (tzv. chúvička) zas dokáže prenášať zvuk, niektoré i obraz, z miestnosti, kde spinká bábo – napríklad do kuchyni. Čo človek určite ocení, keď sa zapnú rôzne domáce spotrebiče.

Do budúcna sa zídu popri klasickom kočíku aj nosiče (napríklad manduca) alebo šatky určené na nosenie bábätka. Najmä do neprístupných terénov.

Stále nič?

Alebo sa jednoducho spýtajte rodičov novorodenca, čo by sa im zišlo. Môžu im chcieť zadovážiť niečo cenovo náročnejšie na čo môžete prispieť každý z rodiny malou čiastkou.
V prípade dievčatka to môžu byť zlaté náušnice (i keď to je často krát v kompetencii krstných rodičov). Ďalším príkladom je uloženie pupočníkovej krvi do krvnej banky, ktorú je možné pre bábätko použiť v prípade niektorých ochorení. (Nie je to však lacná záležitosť a treba sa samozrejme pre túto voľbu rozhodnúť ešte pred pôrodom :D.)
Možností je však mnoho.

Dajte vedieť, pre čo ste sa rozhodli vy, prípadne prispejte ďalšou inšpiráciou. No nech ste sa už rozhodli pre čokoľvek, najdôležitejšie je privítať malého človiečika medzi nami.

One Comment
  1. Dobrý deň, my sme sa pri narodení neterky rozhodli, že ako najbližšia rodina spoločne kúpime kvalitné zlaté náušnice (samozrejme po konzultácii s rodičmi). Vďaka tomu sme nekúpili zbytočnosti, o ktorých nevieme, či ich využijú. Po dlhšom výbere sme sa rozhodli pre detské náušničky od mirabillis.eu , kde majú široký výber, rôzne prevedenia a prijateľné ceny. Boli sme spokojní a môžeme len odporúčať. Ďakujem však za tipy, pretože teraz sa má narodiť synovec a tomu už nevieme, čo kúpiť.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *