Ako sme tvorili originálne neoriginálny, obyčajný darček ...

Ako sme tvorili originálne neoriginálny, obyčajný darček ...

Toto je pre mňa milá spomienka, ktorá už bola spomenutá v článku s darčekmi pre starých rodičov, ale možno sa niekomu ako nápad zíde.

Keby mal niekto záujem o celý pôvodný článok o darčekoch pre starých rodičov – tu je odkaz naň:
https://nasafamilia.eu/2018/10/12/darcek-pre-starych-rodicov-babku-i-dedka-na-narodeniny-meniny-vianoce/

Kalendár s fotkami je krásny darček. Už počujem až sem: Čóóó, to je ten originálny darček? Moment, moment. Musím priznať najskôr zásluhy mojej inšpiratívnej sesterničke. Prišla s nápadom nafotiť staré fotky z detstva v súčastnosti. Čo vám poviem, riadne sme sa nasmiali. Keď sme sa súkali jeden vedľa druhého na lavičke v auguste vyobliekaní v zimných vetrovkách (to boli pohľady okoloidúcich), len aby sme čo najlepšie stvárnili fotku zo spoločnej zimnej dovolenky. Alebo keď sme 18 ročného brata vtesnali do kočíka (mimochodom do originál kočíka uloženého na povale rodičovského domu).

Jedného pekného letného popoludnia, nabalení plným autom nahromadených nájdených pôvodných vecí, oblečení, klobúkov, topánok, plávacích kolies, karimatiek i vianočných ozdôb, sme sa totižto pustili do fotenia podľa predlohy našich spoločných detských fotiek. Áno i vianočné ozdoby sme doviezli. Stromček sme síce do obývačky neťahali, ale vystačil nám jeden ihličnan na dvore. Ozdobili sme ho, usadili sme sa pod ním podľa pôvodnej predlohy starej fotky a nová fotka bola na svete. Najťažšie bolo na tomto projekte “dostať“ Bojnický zámok na súčasnú fotku, aby sa podobala na tú z detstva (nie, nešli sme kvôli tomu do Bojníc). Ďakujem Ti Photoshop 😉 . Avšak to bol jediný záber, kde sme si digitálne pomohli. Najlepšie na tom bolo, že ani rodičia o ničom nevedeli. Konečný výsledok sa nám nakoniec natoľko páčil, že sme takéto kalendáre podarovali aj im pod vianočný stromček a nielen starým rodičom, ktorým bol darček primárne určený.

Naša verzia kalendára

Na každej strane bola pôvodná detská fotka a druhá v identickom zložení, v rovnakých pózach a grimasách – len po približne 12. – 18. rokoch. Fotky sme ešte rozmiestnili na stránky kalendára približne v tom ročnom období, v ktorom boli fotené (na decembrovej sme pod stromčekom, február zdobí spomienka z lyžovačky, júl-august výlety z letných dovoleniek atď.). Poviem vám, bolo to veľké prekvapenie pod vianočným stromčekom a u starých rodičov sme sa srdečne nasmiali pri porovnávaní fotiek.

Ak by ste sa rozhodli pre niečo podobné, nezabúdajte na detaily, čo najviac to ide. Rodičia často krát ťažko vyhadzujú veci, a tak sa nám podarilo, že brat mal na sebe tú istú bundu ako pred približne dvanástimi rokmi – len mu bola absolútne malá (a mnoho iného – ako napríklad už spomínaný kočík). Ak však nešlo zohnať tie isté veci, tak sme sa zamerali na rovnakú farbu oblečenia – pre účel to úplne stačilo.

Alebo si dajte námahu a pohľadajte fotky z detstva vašich starých rodičov/prípadne rodičov, z ich mladosti, svadby, ich detí a vnúčat a vytvorte takú malú životopisnú fotoknihu. A to najmä v prípade, že majú fotky len uložené na jednom mieste a nemajú ich založené vo fotoalbume. Text k tomu môžete dopísať vy alebo vytvoriť len riadky a spoločne potom dopíšete spomienky, ktoré sa k tomu viažu. A originálny darček je na svete.

Či by už bol takýto fotokalendár pre vás, vašich rodičov, starých rodičov alebo iných príbuzných – určite poteší. Rozhodne sa zabavíte už pri jeho tvorbe a pripomeniete si krásne detské chvíle plné bezstarostnosti.

3 Comments
  1. This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! This is the right website for anyone who wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I really would want toÖHaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years. Wonderful stuff, just wonderful! נערות ליווי בקיסריה

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *