Vynikajúce čerstvé zemiakové pagáče pripravené deň vopred (vhodné aj na domáci plnený mini-burger)

Vynikajúce čerstvé zemiakové pagáče pripravené deň vopred (vhodné aj na domáci plnený mini-burger)

My tieto pagáče priam milujeme a robíme ich dosť často na oslavy, opekačky, i ako pohostenie pre návštevy.

Majú jednu veľkú výhodu. Urobím ich večer pred dňom oslavy a v deň “D”-é sú čerstvé. Zamiesim, preložím, nastrúham zemiaky a tuk, povykrajujem, naukladám na plechy a na druhý deň ráno ich už len upečiem. Sú ešte teplé a chrumkavé, keď ich podávame. A to nemusím kvôli nim ani skoro ráno vstávať. Ak mám toho ešte pred oslavou veľa na pláne, tak mám o jednu starosť menej. (Určite som nič inovatívne neobjavila – len tento recept je vhodný i na takýto postup.)

Poďme ale pekne po poriadku.

Čo budeme potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 dcl oleja
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 kocka droždia
  • približne 0,5 l mlieka
  • trochu cukru
  • 4 – 5 v šupke uvarených zemiakov
  • 1 studený palmarín

Najskôr mierne zahrejeme cca 1,5 – 2 dcl mlieka, pridáme cukor a rozdrobené droždie.
Kým bude táto zmes kysnúť, nachystáme si ostatné ingrediencie na cesto (múku, vajcia, olej, soľ, zvyšok mlieka). Napokon pridáme aj vykysnutý kvások a všetko zamiesime. Chvíľku necháme oddýchnuť, rozvaľkáme a nastrúhame 1 studený palmarín a 4 – 5 uvarených zemiakov.

Cesto preložíme a necháme ešte 2 x 15 minút postáť. Nakoniec rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme.
(Ak ich chceme podávať priamo na stôl, tak ich vykrajujeme v strednej veľkosti – cca 4 cm (nie úplne malé). Ak ich však chceme plniť, tak ich vykrajujeme s vykrajovačkou približne 6 – 7,5 cm. Výber je už na vás.)

Vykrojené pagáče poukladáme na pripravené plechy, ktoré si vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Plechy uložíme na noc do chladničky. (Môžu sa skombinovať hlboké s plytkými plechmi, aby sa na jednu poličku zmestili viaceré.)

… na druhý deň ráno

Ráno po vytiahnutí z chladničky, ich necháme trochu oddýchnuť na izbovej teplote. Následne natrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na 220° C.

Pagáče predelíme (bez krájania) napoly, natrieme chrenovou nátierkou (alebo cesnakovou) a naplníme zeleninou (prípadne i syrom a šunkou). A malý zeleninový mini burger je na svete. Dobrú chuť!

Plnené zemiakové pagáče
alebo tiež: Malý domáci mini - burger
Plnené zemiakové pagáče
alebo tiež: Malý domáci mini – burger

4 Comments
  1. The next time I read a blog, Hopefully it does not fail me just as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I truly believed youd have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could possibly fix if you werent too busy seeking attention.

  2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *