Aký darček pre priateľku - ženu - maminku – svokru - starú mamu na narodeniny, meniny, Vianoce bude najvhodnejší?

Aký darček pre priateľku - ženu - maminku – svokru - starú mamu na narodeniny, meniny, Vianoce bude najvhodnejší?

Ani vy si neviete dať rady aký darček vybrať pre priateľku, manželku, maminku alebo starú mamu? Aj my máme často problém nájsť niečo, čo by bolo originálne a zároveň by potešilo dámske osadenstvo našich rodín, a preto sme sa rozhodli urobiť si nejaký menší prieskum nápadov.

Kvety

Asi základným, klasickým a najviac využívaným darčekom sú kvety. Jednoduchým kvietkom, či kyticou nemôžete nič pokaziť. Každá žena sa poteší kvetom – cíti sa vtedy výnimočná a milovaná. Ak chcete byť však originálny, nemusíte ostávať len pri klasickom tvare kytice. Môže byť okrúhla, či netradičná a farebná. A vybrať si môžete z gerber, ruží, tulipánov, či lesných kvietkov. Trendy sú aj darčekové krabice plné ruží.

Sú dámy, ktoré preferujú kvietky zasadené v kvetináčoch, ktoré tak ešte dlho robia obdarovanej radosť. To môžete vyberať zo širokej škály izbových kvetov a rastlín, ktoré spríjemňujú naše príbytky. Nechajte si poradiť v kvetinárstve a hľaďte na náročnosť starostlivosti podľa stupňa skúseností obdarovávanej. Z tých menej náročných sú dosť v obľube orchidey.

Kozmetika

Zrejme druhým najfrekventovanejším darčekom je kozmetika a najčastejšie parfum. Niekto si povie, že je ťažko sa trafiť do vkusu vôni, ktoré dáma obľubuje. Možno však len stačí mrknúť očkom na kozmetický stolík alebo nahliadnuť do skrinky v kúpeľni, či sa jej obľúbený parfum práve nemíňa. Ak by ste chceli povýšiť na level “expert“, tak sa budete musieť na Vašom rande romanticky nakloniť k Vašej vyvolenej a niečo jej zašepkať. A už “len“ podľa vône identifikovať v predajni tú správnu. No ako? Korenistú či sladkú kvetinovú?

Obchody často krát ponúkajú predpripravené darčekové kozmetické balíky, z ktorých si stačí už len vybrať. Potešiť môžete aj soľami a penami do kúpeľa. Niektoré dámy by sa isto potešili aj kvalitnejším nočným, či denným krémom na tvár, ktoré siahajú trošku hlbšie do vrecka. (Krém proti vráskam je tiež zaujímavým nápadom, ale tu už by som neriskovala reakciu obdarovanej, ktorej sa to môže dotknúť. Určite neodporúčam pre mladšie generácie.)

Pod slovom kozmetika si nemusíme predstaviť hmatateľný produkt, ale aj službu. Sprostredkujete ju poukážkou na služby kozmetického salónu podľa vlastného výberu alebo vopred zaplatenú úpravu nechtov.

Oddych, kultúra a relax

Každá žena – a najmä manželka, matka, stará mama sa potrebuje zrelaxovať a oddýchnuť si od všetkých povinností a starostí všedného dňa. Načerpá novú silu a všetky úlohy sa jej budú robiť s väčšou ľahkosťou. A vám sa odvďačí úsmevom a dobrou náladou – veď povedzme si na rovinu, čo urobí väčšiu radosť ako vedomie, že ste urobili milovaného človeka šťastného.

Wellnes, sauna, masáž

Dnes je internet zaplavený ponukami na wellnesové pobyty a víkendy. Dušu však náramne poteší aj hodinka – dve strávené v termálnych vodách našich kúpalísk, ktorých je na Slovensku dosť. Poobedie v krytých kúpaliskách, aquaparkoch, wellnes centrách, bazénových a saunových svetoch môžete stráviť aj počas studených zimných mesiacov a počas leta sa schladíte pri vode priehrad, vodných nádrží, či v bazénoch. Takto strávený deň poteší určite každého oslávenca. Uvoľnenie a relax vie navodiť aj taká dobrá masáž, ktorá často krát pomôže uvoľniť napäté svalstvo.

Dovolenka

Pri významných jubileách sa možno rozhodnete splniť jej cestovateľský sen a prekvapiť ju jej vysnívanou dovolenkou, či už je objavovanie svetových metropol, romantických historických miest alebo cestovanie za teplom a morom.

Kultúra

Mnoho dám poteší, ak ju opäť po čase zoberiete do divadla, kina, na výstavu, či koncert. Krásne sa obliecť, upraviť a cítiť sa výnimočne túži každá z nás. Divadlá ponúkajú predstavenia rôznych žánrov a rozhodne sa ani vy nemusíte “nudiť“. Pozrite si ponuku, poobzerajte sa po recenziách a možno sa prekvapíte ako sa dá aj v divadle zabaviť a zasmiať. Netreba si však výber a kúpu lístkov nechávať na poslednú chvíľu, pretože práve tie najzaujímavejšie predstavenia sa dokážu vypredať dokonca do pár hodín od uverejnenia programu predstavení na nasledujúci mesiac.

Koncert obľúbenej kapely alebo speváka, zo zahraničia alebo slovenského pôvodu môže byť spojenie príjemného s užitočným a prídete si na svoje možno aj vy, ktorí obdarovávate.

Hudba

Okrem už spomínaného koncertu sa môžete zamerať aj na najnovšie, či výberové ale zberateľské CD nosiče obľúbenej kapely alebo speváka. Ak už sú nefungujúcou alebo dokonca nežijúcou kapelou (spevákom), tak získaním spomienkových, podpísaných predmetov nadchnete obdarovávaného.

Kniha

Mnoho žien sa rado zasníva pri dobrej knihe. Niektoré obľubujú romantickú knižnicu, iné sa rady začítajú do príbehov iných žien, ktoré napísal sám život. Ak je obdarovávaná vášnivá fanúšička niektorej zo spisovateliek (veľkej obľube sa tešia aj tie slovenské), tak máte zrejme po probléme. Taktiež ak je dobrá a vášnivá kuchárka, ktorá rada experimentuje, tak to môžete spojiť a podarovať knihu s novými nápadmi alebo exotickými kuchyňami. Tu však tiež treba zvážiť, či taká kuchárska knižka skutočne poteší, aby nebola len pripomenutím kolotoča domácich prác a varenia.

Spoločne strávený čas

Každý príjemne strávený čas a spoločné oslávenie sviatku určite poteší každého. Dôležité je si nájsť čas na ľudí, ktorých máme radi. Prechádzka v prírode alebo pozvanie na dobré jedlo do reštaurácie, piknik? Nápadom sa medze nekladú. Môžete ju prekvapiť aj vyzdvihnutím z práce a “uniesť“ ju niekam, kde to má rada alebo kde pre ňu nachystáte nezvyčajný zážitok.

Výročia a jubileá

Šperky a hodinky

Šperky patria k výnimočným okamihom a slávnostným chvíľam. Či už sú zo zlata, striebra, chirurgickej ocele alebo diamantov. Vybrať si môžete náušnice, náhrdelníky, náramky, prstene. K menším sviatkom a skôr mladším ročníkom môžete podarovať aj zaujímavú bižutériu, ktorá môže mať rôzne tvary a materiály. Slovo bižutéria nemusí byť synonymom nekvalitných kúskov. Príkladom sú šperky Swarovski, ktoré sú symbolom vysokej kvality a ich kryštálové výtvory sú veľmi obľúbené. Kvalitné a krásne hodinky môžu byť nie len praktické, ale i istou ozdobou ženy.

Spomienky vo fotoknihách

Pri takýchto významných príležitostiach by to chcelo niečo výnimočné. A čo tak zozbierať aj staršie fotky, spomienky spojiť so súčasnosťou, možno už aj s fotografiami, či rodokmeňom, detí a vnúčat a vytvoriť tak fotoalbum alebo fotoknihu? V dnešnej dobe existuje veľa programov na vytvorenie fotoknihy, kde si ľahko elektronicky povkladáte a upravíte fotky. Zvládne to takmer každý so základnou úrovňou používania počítača. Že sa na to necítite? Tak Vašou úlohou bude zohnať všetky súčasné aj staršie fotky a za pomoci mladších členov rodiny ich môžete dostať do elektrickej podoby, ktorú následne po zaslaní do tlače Vám doručia domov vytlačenú vo fyzickej forme. A krásny darček pre maminku, či babku je hotový. Ak ani to nie je možné – pokojne zakúpte zaujímavý fotoalbum a ručne do neho povkladajte nazbierané fotky. Rodinný rodokmeň môžete vložiť aj do fotorámiku, ktorý obsahuje viac fotiek.

Darčekové koše

Ohŕňať nosom nemusíte ani nad darčekovým košom. Ten môžete nachystaný kúpiť v obchode alebo ho doma vyskladať podľa toho, čo má dotyčná pani rada. Tu sa medze nekladú a nemusíte sa držať len fľaše alkoholu, dezertu a kávy. Popustite uzdu fantázii. A Váš darčekový kôš môže obsahovať sladké maškrty, kozmetiku, kvety.

Torta – sladká, slaná

Najmä k narodeninám, ale i k meninám patrí torta. Kto uprednostňuje slané pred sladkým, toho poteší slaná torta a vy prekvapíte originalitou a ešte k tomu pohostíte hostí. A čo tak torta z osušiekuterákov?

Oblečenie

Povedzme si na rovinu, ktorá žena má dosť oblečenia. Šiat, sukní, blúzok, topov a topánok. Samozrejme takýto darček má istý háčik. Nemusíte sa trafiť do veľkosti a najmä do vkusu. Možno požiadať o pomoc jej kamarátku, ktorá by mohla poznať jej vkus a pre zistenie veľkosti nahliadnete do zákutí skrine. Riešením môže byť poukážka na nákup oblečenia.

Predplatné a poukážky

Poukážky na už spomenutú kozmetiku alebo úpravu nechtov. Poukážka na oblečenie, najlepšie od obľúbenej značky alebo obchodu (pozor však, niekomu sa to môže zdať neosobné). Niektoré ženy radi nakupujú bytové doplnky alebo v hobby obchodoch – radi skrášľujú domov neustálymi maličkosťami, preto by bolo možné zakúpiť poukážku aj do takýchto obchodíkov. Predplatné na časopisy, noviny, hobby magazíny, predplatné do fitnes klubu, poukážka na nákup knihy.

Bytové doplnky

Obdarovanú dámu môže potešiť obraz, či už s prírodnou tematikou alebo moderným vzhľadom. Obraz však môže byť aj osobného charakteru, keď na plátno necháte vytlačiť portrét jej alebo celej rodiny. Predmety osobného charakteru s menom, venovaním alebo osobným krédom na hrnčekoch, tričkách zoženiete na objednávku alebo na počkanie v darčekových obchodoch, či v obchodoch na tlačenie fotografií a dokumentov. Ďalším bytovým doplnkom vhodným do daru je váza. Môžu to byť aj drevené doštičky s výrokmi alebo krédami vo “vintage” štýle vhodné na zavesenie. Pozor však, aby sa zakúpený kúsok nebol z radu “lapačov prachu”.

Hobby

Ak má Váš obdarovávaný oslávenec nejaké hobby, tak máte často výber darčeku jemne zľahčený. Avšak donekonečna sa na to nedá spoliehať a taktiež naše laické znalosti nemusia stačiť k tomu, aby sme vedeli, čo mu ešte k výbave môže chýbať. Občas však postačí zabehnúť do špecializovaného obchodu, kde vám radi pomôžu.

Kurzy pečenia, šitia, keramiky či výučby jazykov

Alebo ju podporte v jej záľube, čím sa zároveň vyhnete nekonečnému a bezradnému vyberaniu v širokých ponukách predajní. Rada pečie? A vo voľnom čase už robila tortu tete, kamarátke, či susedke? Možno by ju potešil taký menší jednodňový kurz pečenia, ktorý môže byť zameraný na tvorenie cukrárskych kvetín alebo rôznych techník zdobenia.

Rada pletie? Má tvorivého ducha? Zaujíma sa o patchwork (špeciálna technika zošívania malých rôznofarebných látok, tak aby spolu vytvárali geometrické tvary, na záver ozdobne prešívaná, používaná najmä na deky, vankúše a interiérové ozdoby)? Alebo by sa tomu chcela priučiť? Možno sa v okolí stretáva záujmová skupina a ju poteší, že ste si všimli o čo sa zaujíma a podporíte ju v prvých krokoch. Často krát k tomu bude na začiatok potrebovať zakúpiť nejaké komponenty a tu nastúpite vy. Tak isto je to pri kurzoch keramiky, tvorivých dielňach, záujmových skupinách.

Rada by sa naučila novým jazykom? V jazykových školách ponúkajú výučbu aj vo večerných alebo víkendových hodinách. Tu tiež však pozor, aby to nebol skôr trest, či povinnosť, ale skutočne chuť a záujem o cudzie jazyky.

Fotenie a natáčanie kamerou

Ak Vaša drahá rada zachytáva krásne momenty, tak by ho možno potešil kvalitnejší fotoaparát alebo kamera. A ak toto už aj má, tak nie je na škodu zamyslieť sa nad doplnením jej výbavy napríklad i vo forme ďalších objektívov a rôznych nástavcov, filtrov, či statívov. K dispozícii sú aj rozmanité kurzy fotenia do rôznorodého prostredia a situácií.

Záhradkárstvo

Mnoho žien sa rado stará o kvetinové záhradkyzáhony pred alebo okolo domu. V takomto prípade ju môžete potešiť kvetinami na vysadenie, stromčekmi alebo kríčkami, ktorými by doplnila a ozvláštnila predzáhradku alebo skalku pri dome. Možno by ju potešili aj okrasné predmety ako sú svietniky a drobné keramické ozdoby (postavičky, zvieratká, fúriky, krčahy, črepníky). Opäť pozor, aby ste nezišli na cestu gýču. V móde sú najmä biele s nádychom “ošumelosti“ alebo nahliadnite do záhonu, aby sa to hodilo k už existujúcej výzdobe. Nemusí to byť však len záhradka, ktorú zveľaďuje domáca pani, ale aj terasa alebo balkón. Aj v byte si tak môžete urobiť krásnu oázu pokoja. Ak ju chcete prekvapiť niečím výnimočným, tak ju určite potešíte nejakou špeciálnou odrodou ruží, tulipánov, orchideí a podobne. V záhradke zas môže pribudnúť strom alebo rastlina rodiaca ovocie netypické pre náš kraj. Napríklad taký figovník. Za zmienku stoja ešte kalendáre s kvetinovými alebo záhradnými motívmi, možno aj s vyznačenými plodinami, ktoré treba v danom mesiaci vysadiť, pohnojiť alebo ostrihať. Jednou z ďalších možností je zakúpiť náučnú literatúru.

Adrenalínové

Pre mladšie ročníky sú vhodné darčeky v podobe adrenalínových zážitkov. Ako sú skok padákom – zväčša tu treba vyberať tandemový zoskok spolu s inštruktorom. Ďalej paragliding, bungee jumping alebo aj menej hrozivo vyzerajúca rozširujúca sa novinka – lietanie v aerodynamickom tuneli. Vo veternom tuneli si za pomoci inštruktora vyskúšate základy lietania v kombinéze, helme a okuliaroch, podobného zoskoku z lietadla. Menej adrenalínovým, ale určite príjemným je let balónom.

Aj medzi ženami sa nájdu fanúšičky rýchlych áut, motoriek a formúl. Tie možno ocenia predplatné motoristického časopisu, lístky na rôzne automobilové preteky alebo jazdu v rýchlych strojoch.

Práve jazda rýchlymi autami je zaujímavým zážitkom pre milovníkov áut. Na dráhe si oslávenec môže vyskúšať dokonca aj jazdu vo formule. Prvý okruh si prejde s inštruktorom a vychutná si tak silu rýchlych motorov. Ďalší okruh si jazdu môže užiť pod vlastným riadením.

Rozšírené sú aj motokárové dráhy, pričom jazda na motokárach nie je finančne náročná a je možná aj pre vekovo mladšie ročníky.

Počítačové technológie a mobily

Mnohým ženám pomáha pri zvládaní pracovných povinností a organizácii svojho času mobil, tablet alebo počítač (notebooky). Má svojho pomocníka už ošumelého, dochádza mu neustále energia, už doslúžil? Možno by sa zišlo podarovať, vymeniť za nový kúsok.

Lúštenie krížoviek, osemsmeroviek a sudoku

Zabúdať by sme nemali ani krížovkárov a zadovážiť dáme s takouto záľubou, ak ešte nemá vo svojej zbierke, knihu krížoviek, sudoku a pod.

Ach tie ľudské neduhy 🙂

Netreba zabúdať na kávičkárov, ktorých kvalitná káva určite tiež veľmi poteší. Taký nový kávovar je opäť vyššou, ale dostupnou investíciou.

Pre milovníkov vína to môžu poháre, karafy alebo aj chladič na víno, kam vložíte fľašu s vínom a aj keď ostane stále na stole, je správne vychladené. Takisto sa môžete rozhodnúť pre malé chladničky na víno – tzv. vinotéky, čo je už trošku vyššia investícia. V prípade menšej investície to môže byť samotná fľaša dobrého vína, prípadne ju vyberte z nejakej špeciálnej edície. A čo tak sa poobzerať po podujatiach, ktorých obsahom je návšteva otvorených viníc, ktoré nie sú bežne sprístupnené verejnosti?

Pre dámu to nie je príliš vhodné, ale takú tuhú fajčiarku možno potešíte vtipnou cigaretovou kyticou – je to kytica bez kvetov, v ktorej sú zakomponované cigarety. Po takejto kytici sa poobzerajte v e-shopoch na internete, vo svojich miestnych obchodoch alebo nájdite návod ako vyrobiť takúto kyticu doma.

Šport

Šport je tak obšírny, že si zaslúži svoju vlastnú kapitolu. Tu treba začať tým, či je oslávenkyňa aktívna športovkyňa alebo je len pasívnou fanúšičkou športu.

Aktívna športovkyňa

Aktívna športovkyňa má často krát náležité vybavenie k danému športu už nakúpené, ale snáď by sa ešte dalo niečo vymyslieť. Napríklad takej cyklistke asi nový bicykel kupovať nebudete, jedine že by bol ten jeho už akýsi zastaraný alebo opotrebovaný (starý tak môžete posunúť ďalej). Avšak  P O Z O R ! Tu aj z pasívnej športovkyne môžete darčekom vo forme nového bicykla urobiť aktívneho športovca. V prípade darčekov pre maminky a staré mamy môže bicykel predstavovať možnosť tráviť voľný čas so svojimi deťmi, či vnúčatami. Ak sa to týka priateľky a ste ochotný investovať viac do darčeka, môže byť bicykel pozvánkou na romantické brázdenie poľnými cestičkami našou krásnou prírodou. A v čase „Saganománie“ viete dokúpiť i športové funkčné oblečenie, ktoré môže chrániť pred nečakanými výkyvmi počasia. Netreba zabudnúť ani na prilby a reflexné prvky potrebné mimo obcí.

Ak ste prepadli zdravej životospráve, možno uvažuje aj nad behom. To sa zrejme týka viac tých mladších ročníkov. Správna obuv, funkčné oblečenie, či špeciálne hodinky s meraním počtu kilometrov a telesných hodnôt prídu v takomto prípade vhod.

Ak sa oslávenkyňa na dovolenke rada potápa pod vodu alebo rada skúša niečo nové, tak bude pre ňu vhodným darčekom kurz potápania, ktorý vie absolvovať aj na Slovensku.

Mnohé rodiny v zime radi trávia dovolenku na horách. Pouvažujte, či by sa zišlo vymeniť lyže alebo len lyžiarky, či lyžiarske palice, okuliare alebo kúpiť nejaké nové lyžiarske oblečenie, ktoré bude lepšie chrániť pred snehom a chladom. Netreba takisto zabúdať na snowboardistky a ponuku výbavy pre ich záľubu. Ak všetko toto ako nadšenec zimných športov vaša obdarovávaná vlastní, zakúpenému skipassu sa určite poteší. Už len zistiť, kde rada lyžuje. Nezabúdajme ani na letných nadšencov hôr a turistiky. Turistické palice, nový batoh a opäť funkčné oblečenie, prípadne poukážka na nákup dobrej trekingovej obuvi môžu potešiť.

Výborným darčekom pre aktívnych športovcov je Go-Pro kamera na zachytenie všetkých tých úžasných zážitkov.

Pasívny športovec

Ani pri pasívnom športovci nemusíte zúfať. Lístky na športové podujatia sú úžasným a dobrým darčekom k narodeninám alebo meninám. Čím vyššia liga a čím vyššia úroveň podujatia, tým lepšie. Nehovorím, že zakúpiť vstup na obecný futbalový zápas nie je to pravé orechové, ale nedá sa porovnať s prvou ligou, ani s hokejovým zápasom na medzinárodnej úrovni. Pre pasívneho športovca je vhodné zakúpiť „fanúšikovské/reklamné predmety“. Stačí zistiť akému klubu fandí, prípadne športovcovi a vybrať z dresov, tričiek, búnd, čapíc, šiltoviek, šálov, pohárov, suvenírov, hračiek, vlajok a odznakov. Že niektoré kluby ponúkajú širokú škálu týchto predmetov potvrdzuje aj fakt, že medzi nimi nájdete aj kojeneckú háčkovanú zimnú čiapku.

3 Comments
  1. tie hodinky sú naozaj skvelý nápad 🙂 osvedčili sa aj u našej svokričky…na narodeniny sme jej darovali mvmt hodinky od 24time-u s ružovým zlatým prúžkom na striebornom remienkom a zamilovala si ich hneď

  2. mna potesil darcek z adrop-u vyfasovala som poukaz na simulator volneho padu a bolo to naozaj senzacne

  3. poukážku na nákup v notine (: tam si istotne každá žena nájde to svoje

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *