Keď kadernícke služby pomáhajú onkologickým pacientom

Keď kadernícke služby pomáhajú onkologickým pacientom

Máte dlhé vlasy a uvažujete, že si ich pred letom necháte skrátiť? A čo takto to ich podarovať na dobrú vec? Treba mať však na to trochu odvahy, pretože vlasy pôjdu dosť na krátko.

Sama som nad tým uvažovala pri druhom tehotenstve. Vlasy totižto vplyvom tehotenských hormónov sú silnejšie, pevnejšie a akési krajšie. Zatiaľ, čo po pôrode príde opäť k zmene hormonálnej hladiny v tele a vlasy začnú v nezadržateľnom množstve vypadávať. Kto si tým už prešiel pri jednom dieťati, môže očakávať rovnaký scenár i pri druhom. Nie je to žiadna chyba a aj zázračné prípravky na vlasy si s tým len ťažko poradia. Je to však len prirodzený chod prírody. Počas očakávania prírastku do rodiny má žena natoľko zvýšenú hladinu hormónov, že vlasy, ktoré nám bežne vypadávajú, v tomto období nevypadnú. Preto je hriva hustejšia a tiež lesklejšia. No, keď ich úroveň klesne a dostane sa do normálu, všetky zabudnuté vlasy na hlave urobia presne to, čo mali urobiť už dávno. K nášmu žiaľu sa valia húfne dolu.

Kvôli tomu je na zváženie, či nepredbehnúť tento proces a neurobiť rýchly a krátky proces. Zachováte tak vyživené, husté vlasy, v najväčšom rozkvete a potešenie z nich venujete niekomu, kto nemá vo svojom živote práve veľa príležitostí na radosť. Kto vplyvom choroby a procesov liečenia prišiel o svoju vlastnú korunu krásy. Nielenže trpí fyzicky, ale aj psychika dostáva poriadne zabrať pod vplyvom diagnóz. Ak sa k tomu pridá aj strata pokrývky hlavy, ťažko sa to znáša. Pri deťoch a malých dievčatkách to platí dvojnásobne. Tak ak zvažujete, zostrih svojho účesu, zvážte, či by ste neboli vhodným darcom vlasov na parochňu.

Na Slovensku aj v Českej republike vznikli iniciatívy a kampane na podporu liečených pacientov formou parochní. Budú sa aspoň trochu cítiť lepšie. Z prirodzených vlasov vyzerajú autentickejšie ako z umelých vlákien, i keď doba pokročila aj v tejto oblasti a rozdiel je minimálny. Vystrihaj sa Slovensko je iniciatíva na zvýšenie povedomia o tejto téme a povzbudení žien aj mužov k darcovstvu. V Čechách sa podobná kampaň šíri nielen internetom, ale skupina kaderníčok chodí i po festivaloch. Neuveríte, ako to takým metalovým nadšencom po zhodení dlhých vrkočov svedčí a páni priam omladnú o pár rokov. No ešte roztomilejšie sú fotky malých dievčeniec, ktoré ich podarujú pre iné dievčatká. Mimochodom. Na jednu parochňu sú potrebné štice z 3 až 4 hláv.

Mne vlasy žiaľ nestihli dorásť do požadovanej dĺžky do narodenia našej ratolesti a po pôrode už rýchlo vypadávali (pomaly nebolo čo podarovať). Kvalita už tiež nebola najlepšia. Tak si počkám, kým sa zregenerujú a skúsim podarovať najbližšiu porciu.

Vlasy musia byť dlhé minimálne 40 centimetrov, nefarbené (prípadne svetlo farbené) a v dobrom stave. A čo vy? Nemáte chuť v tomto teple prejsť na krátky zostrih? V prípade vášho záujmu sa viac dozviete na webe www.vystrihajsaslovensko.sk, ktorý je pod záštitou organizácie Ligy proti rakovine. (Ešte dodám, že takto podarované vlasy sú rovnako tak zadarmo podarované prihláseným záujemkyniam.)