List Bambulke č.5: Kolika – bolesti bruška a čo to vyriešilo (... alebo ako sme sa hrali hru: Kde je schovaná laktóza?)

List Bambulke č.5: Kolika – bolesti bruška a čo to vyriešilo (... alebo ako sme sa hrali hru: Kde je schovaná laktóza?)

Moja milá Bambulka,

už si veľká slečna a bolesti bruška Ťa už netrápia, ale do toho druhého mesiaca si sa kvôli nemu naplakala dosť. Každé bábätko je iné, výnimočné a tak aj každé reaguje na primané látky inak. Niektoré bábätká sú citlivé len na niektoré potraviny, iné na všetko (pomaly aj suché rožky) a iné zas nereagujú na nič a mamičkám doprajú slobodu stravovania.

Ja samotná som hľadala tipy a triky ako Ti pomôcť a uľaviť tak malinkému brušku. Na diskusných fórach som dostala aj k takým radám, ktoré odporúčali jesť všetko do radu, že je hlúposť sa vyhýbať niektorým potravinám a treba zaťažovať trávenie hneď od začiatku – veď ono si zvykne. Hlavou mi preblyslo, že osobne som rada a teším sa s mamičkami, ktorých bábätká nereagujú na nič, čo zje a dopriala by som to každej novopečenej maminke. Ak však viem, že Ty ako moje bábätko plačlivo reaguješ pomaly na všetko, čo prejde mojimi ústami, tak som sa takouto radou inšpirovať nemohla. O to provokatívnejšie to vyznievalo, ak tak niekto reagoval na miestach, kde mamičky s podobnými problémami hľadali pomoc. Nehovorím, sú deťúrence, ktoré majú dvoj-trojhodinové okno, ktoré sa s presnosťou denne opakujú a ktoré úpenlivo preplaču bez akéhokoľvek vysvetlenia. Občas nič nepomôže len počkať si na koniec druhého, či tretieho mesiaca, kedy to akosi samo odznie. Často to súvisí s tým, že sa začnú detičky viac mrviť, viac hýbať a malé črevá sa rozhýbu s nimi. A prečo sme vlastne pripisovali Tvoj plač k bolestiam bruška? Srdcervúce si plakala, až kričala, darmo sme Ťa zobrali na ruky, hojdali Ťa, či sme Ti spievali. Všimli sme si však, že často pri tom krčíš nožičkami hore – dolu, a preto sme odmietali možnosť, že by to bol hlad. Vyhýbala som sa zelenine, či ovociu, čerstvému a kysnutému pečivu, sýteným nápojom, vyprážaným a nezdravým jedlám, ale nič nepomáhalo.

Po 2. mesiaci u nás nastal zlom. Naša detská pani doktorka nás, po vypočutí našich problémov, poslala detskému gastroenterológovi, i keď už ona sama šípila, čo je za tým. A jej predpoveď sa naplnila. K potvrdeniu nám našťastie stačilo si už len doma urobiť taký malý domáci test. Nakoľko si bola kojená, tak som na dva týždne mala vynechať mliečne výrobky. Ja som už aj predtým pila bezlaktózové mlieko, ale teraz som prestala jesť jogurty, puding, mliečne polievky, maslá, syry, dokonca aj zákusky, v ktorých bol krém i to samotné bezlaktózové mlieko. A to všetko som predtým jedla vo väčších množstvách, len aby som podporila laktáciu. A nie, nie je pravda, že bez mliečnych výrobkov sa nedá kojiť. Veď ako so žartom povedala naša známa: „Aj kravička dáva mlieko a nepije ho“. 😀 (A to tým nechcela nikoho uraziť. :D) Po pár dňoch tie dlhé, občas aj celodenné plače ustali. Zrazu akoby niekto mávol čarovným prútik a prestala si plakávať s tým charakteristickým pohybom nožičiek.  A kojila som Ťa ešte dlho po tom. Dokonca sme časom zistili, že spolu s Tvojou pohyblivosťou sa rozhýbalo aj Tvoje trávenie, ktoré už nemalo problém tráviť mliečne výrobky (mlieko samé si však v obľube nemala). Aj testy neskôr potvrdili, že si mala len zníženú toleranciu laktózy v prvých mesiacoch života a teda nie doživotnú intoleranciu na laktózu (mlieko a mliečne výrobky). A okolo 6.-8. mesiaca, kedy si už aj Ty začala papávať prvé príkrmy, tak som sa aj ja pomalinky pridávať do jedálnička i tento typ stravy.

Že to nebol len nejaký výmysel doktorov sme sa mohli presvedčiť sami, vždy keď som neodolala napríklad takému zákusku s krémom (a to som hľadela, aby aspoň nebol orechový, kakaový, či s inými alergénmi) a účinky laktózy boli vidieť do jednej – dvoch hodín. (Aj keď sa vraví, že až od troch až šiestich hodín sa jednotlivé zložky dostávajú do mlieka, ale v prípade mliečnych výrobkov som si mohla byť istá, že výsledky sa dostavia oveľa skôr … pomaly hodinky si človek podľa Teba mohol nastaviť). Tak som si vždy rozmyslela, či podľahnem pokušeniu alebo ostanem neoblomná.

Ešte pripíšem aj nejaké ďalšie klasické obmedzenia v jedení, ktoré som vynechávala a ktoré som aspoň prvé tri mesiace dodržiavala. Nie je to taká dlhá doba, aby sa to nedalo zvládnuť a kvôli šťastiu malého drobčeka som to rada urobila:

  • káva a kolové nápoje (Kávu som nahradila bezkofeinovou kávou, ktorú som si ja zamilovala.. tá vôňa a chuť J )
  • perlivé minerálky a malinovky
  • alkohol (to zas nebol taký problém)
  • strukoviny
  • vyprážané
  • štipľavé jedlá
  • korenia -nejedla som nič veľmi korenené (čierne korenie a korenia som pri varení obmedzovala)
  • ovocie:
    jahody a maliny (majú drobné zrniečka, ktoré môžu nafukovať a jahody sú vraj 3.najhorším alergénom, takže tým som sa vyhýbala)
    hrozno (odporúča sa hroznová šťava k tvorbe mlieka, ale čerstvé ovocie, resp. jeho šupka však môže nafukovať)
    citrusové ovocie (citrón údajne znižuje tvorbu mlieka a celkovo citrusové ovocie patrí medzi alergény)
    ovocie akékoľvek som čistila od šupky
  • zelenina:
    cibuľa a cesnak
    paradajka
    (pri zelenine bolo už ťažšie sa udržať, ale keď už som dostala príliš veľkú chuť – tak som paradajku obarila teplou vodou a vtedy išla ľahšie ošúpať od šupky a jedla som ju bez zrniečok .. nič moc z nej už síce neostane, ale chuťové kanáliky raz za čas to potešilo 🙂  )
    paprika (tá robí problémy aj mnohým dospelým, tiež je možnosť ju obdobne ošúpať a tak pripraviť k jedeniu, ale na to som mala nervy len raz)
    reďkovka, kapusta,
  • kysnuté koláče, knedle (pečivo sa tiež neodporúča úplne čerstvé, ale to u nás nerobilo problém)
  • čokoláda (zapeká)

Toto všetko vyčleňujú z jedálnička mamičky, ktorých bábätká trpia kolikami a plačlivo reagujú na občasné „porušenia pravidiel“. U každého sa postupne dá zistiť, čo malému brušku nevadí a čo naopak áno. A ďalej sú tu už spomínané ďeťúrence, pri ktorých maminky môžu zjesť aj klince a ich ratolesť sa usmieva po celý deň. Takéhoto potomka doprajem každej maminke. A keď to nejde tak ľahko, tak sa dá dopomôcť kvapkami na bruško, ktoré sme zakúpili v lekárni alebo sú aj mastičky, ktorými krúživými pohybmi masírujeme bruško. V neposlednom rade je potrebné a dobré cvičiť s nožičkami od bruška k brušku a tým trošku rozhýbať trávenie. Občas pomohlo na uvoľnenie tlaku (a občas aj „obsahu“ 😀 ) rektálna rúrka z lekárne, ale o tom bolo už viac napísané v nočníkovej epizóde listov Bambulke. Niekto ďalší by mal možno iný názor, toto je však naša skúsenosť a o tú som sa s Tebou chcela podeliť.

Tvoja maminka Majinka

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *