Servítková technikami

Servítková technikami

Pred asi tromi rokmi som robila so servítkovou technikou vianočné ozdoby na stromček (viď ukážky na konci článku) a odvtedy som sa k tomu akosi namala čas vrátiť. Teraz som si však povedala, že by som to mala opäť skúsiť a oprášiť moje vedomosti. Dúfam, že sa mi to podarilo správne a v nasledujúcich riadkoch sa podelím s mojím postupom.

Síce je ešte jar v nedohľadne, no ja som sa rozhodla urobiť jarné domáce ozdoby, ktoré využijem aj k Veľkej noci. Takto s včasnou prípravou si tú pestrofarebnú jar pomaly snáď aj privolám.

1. Použila som Keraplast, s ktorým sa robí ľahko ako s plastelínou, trochu vody nech trošku “poľaví” a zmäkne, dosku a malý valček. Nachystať si treba aj bielu akrylovú farbu, štetce, vykrajovačku, čistú hubku, priesvitné tekuté lepidlo (Hercules) a samozrejme servítky.

0
2. Aby som si dosku príliš nezašpinila, ľahšie sa mi vaľkalo a odoberali už vykrojené kúsky, tak som si keraplast dala medzi dve potravinárske fólie.
13
3. Keraplast vyschne aj na vzduchu, ale môže sa dať aj do trúby na 50 stupňov. Po čase možno trúbu vypnúť a nechať doschnúť.
2
4. Zadnú drsnejšiu stranu som si natrela bielou akrylovou farbou (tým sa predná strana, ktorá bola hladšia a krajšia stala zadnou stranou).
4
Bez tej bielej farby obrázok trochu zanikal na hnedom podklade. Viď nižšie.
9 Ukážka - nepodarené 1
5. Kým schne farba, tak som si povystrihovala zo servítok kolieska podľa vykrajovačiek, s ktorými som vyrezávala aj základ. Následne z nich treba odstrániť všetky vrstvy (zväčša 2 spodné) a ponechať iba vrchnú. Treba dať pozor, pretože vrstva pod tou vrchnou je tak nalepená a priam neviditeľná, že len veľmi ťažko ide dolu. Uistite sa, že ste odstránili všetky zvyšné vrstvy.
5 6
6. Na tú bielu stranu som následne natrela tenkú vrstvu priesvitného lepidla (použila som Herkules) a na to položila očistenú – už len farebnú – vrstvu servítky, ktorú som od stredu ku krajom pomocou hubky vyrovnala.
7 8
7. Obstrihala som pretŕčajúce okraje a takto nachystané ozdoby čakajú už len na finalizáciu – potretie ochranným lakom pre konečnú úpravu.
10 11
8. A tu sú nejaké na ukážku z tých vianočných ozdôb z pred troch rokov.
12 16 Vianočná ozdoba č6
13 Vianočná ozdoba č1 14 Vianočná ozdoba č4 15 Vianočná ozdoba č5 17 Vianočná ozdoba č3

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *