Nové tipy na darček pre malé detičky

Nové tipy na darček pre malé detičky

Uvažujete, čím obdariť Vašich najmenších? Stále platí, že čas, ktorý im venujete, je ten najvzácnejší. Samozrejme neboli by to však Vianoce, narodeniny alebo meniny bez darčeka. Len čo vybrať?

Hračky

Čím ďalej, tým viac sa mnoho rodičov snaží počet hračiek obmedziť. Pretože len na jedny Vianoce dostane dieťa toľko hračiek, že už v troch rokoch má zahltenú izbičku. Ale nedá nám to srdce, aby aspoň jednu – dve hračky doma a u starých rodičov nedostalo. Tu je zopár nápadov z toho veľkého množstva všakovakých hračiek, ktoré obchody ponúkajú.

Bábiky a autíčka, mini verzie domácich spotrebičov a náradia

Pre dievčatká sú určite klasikou bábiky. (Malá vsuvka – novorodencovi bábika určite nič hovoriť nebude, tam sa radšej zamerajte na farebné hrkálky a hračky určené pre nich.) Keď už je hra s bábikami aktuálna, tak sa k nej dá dokúpiť kočík (vhodný darček aj pre dievčatká očakávajúce súrodenca). Ďalšie komponenty sú nočník (dvakrát tak odporúčané, ak sa samo dieťa učí používať toaletu), vanička na kúpanie, hrebeň a sady ozdôb do vlasov. Pre staršie slečny domček pre bábiky – či už drevené alebo plastové, pre Barbie bábiky alebo mini postavičky, prípadne ako lego domček. Ďalej sú obľúbené lekárske kufríky, detské kuchynky, prislúchajúci riad, hračkárske jedlá, zeleninuovocie na krájanie. V prípade kuchynky je mnoho kuchynských riadov a potravín, ktoré môžete rozdeliť aj ako darčeky k starým rodičom. Tiež hračkárske obchody, nákupné košíky, pokladne. Do popredia a v obľube sú najmä drevené prevedenia hračiek s naturálnym vzhľadom.

Nikto nebude prekvapený, ak budeme tvrdiť, že pre chlapcov je nespočetné množstvo áut, nákladiakov, terénnych vozidiel, bagrov, traktorov, lietadiel, vrtuľníkov. K tomu ďalšie variácie na diaľkové ovládanie a nesmrteľné sú tiež vlakové súpravy. Taktiež sú roky pretrvávajúce témy ako hasičipolicajti. Poriadny “chlap“ musí mať pracovné náradie. Hlavne, ak má komu pomáhať a ocko alebo dedko sú veľký kutili. Aj mnohé dievčatká však majú vo svojej izbičke autíčko a chlapci zas v kuchynke uvaria dobroty pre mamku a otecka. Preto je na každom, čo ho inšpirovalo a čo kúpi svojim deťom.

Notebooky, počítače, kosačky, fúriky, hrable, motyky, krhličky, pílky, žehličky, práčky, vysávače, metly, nie je snáď nič, čo by zo sveta dospelých chýbalo v mini verzii hračiek. Deti radi napodobňujú svojich rodičov, tak pouvažujte, či by sa nezišlo niečo v tomto duchu.

Stavebnice, skladačky, kocky a puzzle

Jednu celú podkategóriu možno venovať stavebniciam. Na trhu sú druhy, ktoré si pamätáte zo svojho detstva – kovové (napr. Merkur), ktoré sa skrutkujú alebo plastové (pr. Seva), či drevené, prípadne lego skladačky. A tie sa ešte rozdeľujú na rôzne podkategórie pre najmenších (lego duplo) až po typy určené pre staršie deti, aby s nimi boli schopní manipulovať a zároveň neprehltli malé čiastočky. Aj veľkosť a počet kúskov puzzle je takto prispôsobených veku dieťaťa. Nebojte sa ani pexesa. Treba začať s menším množstvom kartičiek a postupne ich zvyšovať. Na zabavenie malej hlavičky makovičky, na doma i na dlhšie cestovanie prídu vhod magnetické kufríky. Na magnetický povrch deti prikladajú jednotlivé kúsky až poskladajú ucelený obrázok (napríklad o cestovaní alebo ako obliecť panáčika). Existujú aj varianty s magnetickými tabuľami, kde je druhá strana určená na kreslenie s kriedami.

Lego Duplo

A majú svoj kútik, kde s tým všetkým môžu pracovať? Mnoho detí preferuje hrať sa na podlahe, tak im doprajte koberček, ktorý neprepúšťa chlad od “zeme“. V móde sú tiež stany a “indiánske teepee“ (týpí) alebo pre dievčatá jemné “baldachýny“. Tie dnes už visia nielen nad postieľkou, ale aj nad ich detskými kútikmi vytvárajúcimi akýsi prístrešok. V ponuke je tiež široká paleta detských kresiel, gaučov alebo sedacích vakov.

Knihy

Neoddeliteľnou súčasťou človeka sú knižky. O to viac majú svoje nezastupiteľné miesto v detskom svete, že napĺňajú ich zvedavosť a rozvíjajú fantáziu. Už 4-6 mesačné bábätká sledujú so záujmom farebné stránky knižiek. Môžu sa z nich dozvedieť o domácich, ale i exotických zvieratkách, o živote na farme, pravidlách dopravnej premávky, ako si obľúbiť papanie ovocia a zeleniny, či dokonca prečo by sme mali recyklovať. Pre staršie detičky existujú aj knihy s interaktívnym perom na vypĺňanie rôznych úloh alebo i obyčajné pracovné zošity na precvičenie motoriky detskej rúčky. Knihy ponúkajú pestrú paletu tém, príbehov a možností objavovania sveta, je len potrebné si vybrať podľa veku a záujmu dieťaťa.

No a čo kniha o nich? Dnes ľahko vytvoríte fotoknihu z fotiek a deti si ju budú radi obzerať. Taktiež si uchováte spomienky na ich krásne huncútsva a fotky neostanú len vo fotoaparátoch a mobilných zariadeniach, ale aj uzrú svetlo sveta. Budú sa pekne vynímať na poličke vo vytlačenej úhľadnej forme.

Športové náradie

Deti sa radi hýbu a sú v období, kedy ich treba v tom podporovať, pretože tento zvyk si potom ponesú so sebou i do dospelosti, či tínedžerského obdobia. Pre najmenších budú vhodné sánky, pre starších už i boby. Pre zdatnejších je možnosť pouvažovať nad korčuľami alebo lyžami. Aj keď na prvé skúšanie by možno postačili lyže z požičovne. Predsa len neviete ako sa dieťa k tomu postaví a či ho to bude baviť. Bolo by potom na škodu, ak by ostali stáť kdesi v kúte a o rok už nemusia vyhovovať. Ak však už nejaké základy má, plánujete kúpu, nezabudnite ani na prilbu, pre prípad pádu alebo zrážky s iným lyžiarom.

K letným radovánkam patrí určite plávanie a k meninám i narodeninám budú vhodným darčekom plavky alebo plávacie koleso, či nafukovacie rukávy, prípadne okuliare na potápanie. I keď v dnešnej dobe širokej ponuky wellnessových služieb nie sú zlým nápadom ani v zime.   

No a celoročným tipom na darček športového tipu je lopta, bicykel (pre menších odrážadlo: či už štvorkolesové, trojkolesové alebo neskôr dvojkolesové – s podobou bicykla len bez pedálov). Poprípade kolieskové korčule pre starších. Ani tu nemožno zabudnúť na prilbu (sú nastaviteľné, a tak vydržia dlhšie ako jeden rok). Možno by ste sa čudovali, ale aj kolobežka vie veľmi zaujať. Existujú aj trojkolesové varianty pre 1,5 – 2 ročné deťúrence. Na záver tejto kategórie by bolo dobré sa zamyslieť, či dieťa nemá záujem o nejaký špecifický šport. Často krát sa totiž stáva, že taká vystroj (i pre malých hokejistov) stojí nemalé peniaze. Poteší preto, ak sa na ňu poskladajú viacerí príbuzní.

Oblečenie

Hoc deti často krát neradi vidia pod stromčekom oblečenie, netreba ho zatracovať. Ak ich bude čakať pod stromčekom nejaká hračka, kúsok odevu môže tiež potešiť. A to i spodná bielizeň s obrázkom z obľúbenej rozprávky, nové tričko, či pyžamko, ktorých nikdy nie je dosť a rýchlo z nich rastú. U dievčat sú napríklad preferované Frozen (ľadové kráľovstvo), princezná Sofia, myška Minnie, u chlapcov Paw Patrol – labková hliadka psíkov (prípadne fenka Skye pre dievčatá), hasičské, dinosaurie motívy, prípadne neutrálne Máša a medveď, Včielka Maja.

Dievčatká sa tiež ľúbia fintiť, a tak šatičkami, ani dobre sa krútiacou sukňou nič nepokazíte. Rovnako tak sa zídu aj detské uterákyosušky (už isto vyrástli z tých bábätkovských). V teplých županoch strávia zase zimné večery po okúpaní. A aby si mali kam vešať kabátiky – máte už vešiačik dostupný v ich výške? Sami budú chcieť byť už samostatnejší a svoje veci si z času na čas zavesia (aspoň sa o to pokúsia).

Iné

Heslom tohto obdobia je, že rastú rýchlo. A to nielen z oblečenia, papučiek, topánok, ale i z detských jedálenských stoličiek. Tie postupne nahrádzajú podsedáky na stoličky a deťúrence baví sedieť zarovno stola s ostatnými členmi rodiny. Z malej detskej postieľky zase pomaly prechádzajú na detské postele. Mnohokrát sú tie s detskými motívmi zbytočne drahé. Lepšie je kúpiť nadčasovú klasiku s priznanou farbou dreva alebo bielu a kúpiť nálepky detských motívov. Prípadne, ak ju nechcete oblepiť, tak kúpte k nej plyšovú hračku, vankúšik, obliečky, či led-pásik svetielok na baterky, ktoré poslúžia aj ako nočné svetlo. (Možné zakúpiť i v prevedení farebných gúľ, hviezdičiek, srdiečok.) A neobyčajná posteľ je na svete.

Naše malé poklady radi s nami trávia čas a zaujíma ich všetko, čo robíme. Obzvlášť v kuchyni. Netreba ich posielať preč, ale využiť tohto záujmu, kým ho majú. Neskôr sa už budú ťažko privolávať na pomoc a teraz je to pre nich hra. S neporiadkom však rátajte. Škôlkárom už mnohokrát stačí aj šamlík alebo kľačanie na jedálenskej stoličke k tomu, aby videli na pracovnú dosku. Pre najmenších vznikli učiace veže. Postavíte ich do nich a oni môžu bezpečne sledovať, či sami skúšať. Možno sa vám osvedčí aj kúpa detského valčeka, či veselé formičky. A hor sa do robenia medovníčkov alebo počas roka do sušienok.

Po takom dobrom “mlsaní“ je potrebné zúbky dobre vyumývať. Najmenšie detičky skúšajú svoju obratnosť s detskými zubnými kefkami a rodičia zúbky následne dočistia. A preto aj tieto je potrebné často meniť. Pekné farebné varianty (i z lekárne) vedia potešiť. Pri tých väčších pouvažujte nad elektronickými zubnými kefkami, ktoré môžu dosiahnuť precíznejšie umytie a pre deti sú ešte o niečo lákavejšie.

No a na záver ešte spomenieme hodinky, či ruksaky, čapice a pre dievčatá i náramky, hrebene, sponky, ozdoby do vlasov, kabelky a všetko, čo patrí k finteniu.

Ak ste sa dostali až sem, tak ďakujeme za prečítanie. 🙂 Napadlo vás niečo, čoho kúpa sa vyplatila a osvedčila vám? Tak sa podeľte s nami a pridajte váš tip. Tešíme sa na váš komentár.

A pre tých, ktorí nečítali predošlé tipy a nápady je tu link, kde nájdu podobné články v kategórii Darčeky (nájdete i v hornom menu):
https://nasafamilia.eu/category/darceky/

Upozornenie: Reklamy v komentároch s nevhodnou tematikou nebudú schválené. Za pochopenie ďakujeme.

2 Comments
  1. Мебель на кухне – основной элемент, к выбору которого нужно подходить максимально ответственно.

    Поскольку готовые кухни имеют довольно высокую стоимость, важно знать тонкости их выбора.

    Многие принимают решение заказать по своим предпочтениям и чертежам.

    На что нужно обращаться внимание,
    заказывая такую кухню?
    Страна производитель
    Большинство компаний , занимающиеся производством мебели, работают
    с одинаковым материалом. Наиболее распространенным материалом для кухонь
    является ДСП. Деревянные панели обрабатываются стандартным образом и с использованием одинакового
    оборудования. Заказывая кухню в
    зарубежной компании, покупатель попросту переплачивает большую сумму.
    Наилучшим вариантом будет приобретение мебели в фирме ,
    расположенной поблизости.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *